dimecres, 26 de març del 2008

avui: dia de llibertat de documents!

Ja fa bastant de temps que sento parlar del tema del programari lliure i tota la mandanga. Combarriotes fanàtics del Linux, inquisidors com pocs aniquil·lant qualsevol símbol proper a Bill Gates i companyia m'han anat fent entendre la diferència entre un tipus de programari i un altre (a nivells molt elementals, però crec que suficients). Aprofito aquest espai per declarar que la meva vinculació amb la finestreta de microsoft cada cop té la data de caducitat més propera, tot serà que algú s'ho curri amb recursos pràctics...

A més, coses com el que publica avui transversalweb, em convencen una mica més:

En un món completament dominat per la tecnologia i on la informació ja s'envia a través de mitjans digitals com el correu electrònic és imprescindible que s'adoptin uns estàndards internacionals que permetin que els documents siguin visibles en qualsevol Sistema Operatiu i país.

Us imagineu un contracte redactat en un paper especial que només fos visible amb unes ulleres d'una determinada marca? O que un bolígraf d'una marca X només pogués escriure en un paper de la marca Y, i viceversa? Doncs això pot passar avui en dia amb un contracte realitzat amb Microsoft Word 2007 i enviat a un client que usa Mac. O Linux. O que el seu Microsoft Word és la versió 97. O a l'inrevés. O una complexa fulla de càlcul feta amb OpenOffice Cal que no serà visible amb Excel 2000.

Per aquest motiu, i d'altres relatius a llibertat d'usar el programari que cada ú consideri més adient sense dependre de marques o corporacions, és important que els productors de software adoptin un format estàndard, documentat i obert per tal que tots poguem llegir els documents de tots, sense cap més barrera que la idiomàtica i/o comprensiva. Així, un grup ha organitzat el Dia de Llibertat de Documents que pretén conscienciar sobre aquesta necessitat i assumir que els mitjans digitals ens han d'ajudar a comunicar millor i no pas col.laborar a diferenciar-nos també en les nostres eleccions digitals.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Veig que això d'anar a les montanyes t'ha aclarit les idees ;) molt bé Pablo!!. Però aquí de fanatics no n'hi han.... ;)

No pateixis que quan vulguis començar la teva aventura amb en Tux ja t'ajudarem....

e. ha dit...

aquí a casa farem el cop de cap ben aviat!

niujaus ha dit...

2 oportunitats per dir "Good Bye Mr. Gates":
1. Viernes Enmedio: http://www.enmedio.info/viernes-de-gnulinux/
Aquest grup casi cada divendres fan taller d'instal·lació de Linux, i t'expliquen i solucionen dubtes.

2. Free Software as Free Speech:http://www.fsfs.communia.org/
Seminari sobre software lliure a Terrassa, els 5 i 6 d'abril. Dissabte al matí hi haurà Install Party (instal·lació i solució de problemes) i després taller d'edició de vídeo, web2.0 o "streaming".

No t'ho pots perdre! ;)