dijous, 17 de gener del 2008

Thomas Sankara

Fa uns mesos, llegint l'Illacrua, vaig redescobrir la figura de Thomas Sankara, president de Burkina Faso entre l'any 1983 i el 1987. El nom em sonava d'haver-ne sentit a parlar, però desconeixia bastant qui era i què havia fet. L'article donava quatre pinzellades de la seva vida i trajectòria posant-lo a l'alçada del revolucionari per excel·lència, el Che Guevara i proposava un parell de lectures per saber-ne més. El cas és que em va cridar l'atenció i vaig buscar almenys un dels dos llibres.

Immiscuït en la lectura, he descobert la revolució que va dur a terme al llarg dels seus 4 anys de president, viatjant amb el Renault 5 perquè era el cotxe més barat del país, incorporant moltes dones al seu govern, fotent canya a la França colonial, visitant Harlem en una visita als EUA o eliminant l'antic nom imposat pels portuguesos (Alto Volta) i proposant-ne un de nou fet amb els dos idiomes més parlats del país (Burkina Faso) entre altres mesures. En fi, una autèntica rara avis dins de la política internacional, potser per això va acabar com va acabar.

El llibre, que explica a la vegada i en tres espais diferents les relacions francoafricanes des de la conferència de Brazzaville, la història concreta de Sankara i la visió d'un periodista d'un influent diari francès que investiga la qüestió al país centreafricà, és d'aquells que en acabar-los, provoquen profunda indignació al més conformista dels conformistes, que acaba endinsat en les clavegueres de la política internacional, plena de complots, mans tacades de sang i interessos econòmics a parts iguals.

Si us interessa el llibre...aquí van les dades. I si teniu 5 minuts, investigueu a la wikipèdia sobre la figura d'en Thomas Sankara, (en castellà, la traducció al català encara està a mig fer!) és prou interessant! I visiteu això també.

Ja per acabar...un tribut a Sankara fet per l'International Spartak en col·laboració amb l'alter ego d'en Fermín Muguruza, l'Ashmatic Lion Sound System:





2 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt pedagògic l'article !! , la veritat és el continent africà el tenim molt oblidat i encara continuo sense entendre el pq....

Anònim ha dit...

Adishatz,

Soi occitan, acabi de veire aqueste film sobre Thomas Sankara. Es la television publica RFO (oltra-mar) que zo difusava sus Internet. Es una astrada extra-ordinària; perqué zo difúsan ara ?La responsa a aquesta question dona responsa internacionala per la França en Africa.

Es la descripcion dels despotismes d'una organizacion francesa en Africa, organizacion republicana e comerciala. Organizacion remplaçada ara per la China, al Sodan per exemple.

Lo filme mostra encara un còp la faiçon que l'Africa es manipulada per l'Estat francés, Estat que farga espacis per las seunas entrepresas pel mercat mondial. Es l'espaci de la mondializacion a la francesa (Entrepresas Bolloré per exemple, lo batèu que a arcuelhit Sarkozy a Malta lo second jorn de son eleccion)

De mai, s'es vist l'òbra enòrma que l'Africa pòt aver soleta se ... en França se cambia las faiçons de menar aquestas imperialismes economics, politics e socials, que la consequéncia es la migracion cap a Euròpa de la populacion africana e la destruccion de l'ecosistèma african.

Mala es estada l'eleccion de Nicolas Sarkozy per aiçò.... Es la perseguida de la destruccion francesa de l'Africa ; es la meteissa destruccion qu'a sufèrt Occitània, e en mai i avem portat collaboradors, al sentit que Pétain, e los petainismes, collaborava ambe los NAZI.

Ai visionat mantunas vídeos sul nets, ne farai un tèxte per mon blòg.