diumenge, 13 de gener del 2008

Dissabte de cantadors a Espolla

Al llarg de la meva existència, com tothom, m'ha passat que he descobert llocs i festes en què, un cop a casa després de la visita, tinc clar que a la propera oportunitat, hi tornaré. Avui ha sigut dia de retorn, de retornar a caminar per Sant Pere de Rodes i rodalies contemplant el cap de Creus, tot l'Empordà i les vistes a banda i banda de la carena. Ja hi havia estat en vàries ocasions, però la darrera, a càrrec d'una quinzena de marrecs de 9 a 12 anys, hi vam fer una d'aquelles excursions mítiques, d'aquelles que motiven i engresquen fins el més mandrós a caminar i recórrer camins i corriols. Des d'aquell dia, com deia al principi, que tenia ganes de tornar-hi.

Sant Pere de Rodes des del castell de Sant Salvador

Ahir a la nit va ser nit de descobriment i també de retorn, de sopar a Vilanant i de Trobada de Cantadors d'Espolla, poble on vaig viure uns campaments molt especials ja fa vora 6 anys. Mític va ser aparcar el cotxe a l'esplanada del costat de la piscina i el terreny, reviure nits de bivac, excursions gravades a la memòria i mil i un moments que de ben segur, seran difícils de perdre.

El cas és que ens dirigíem a la 6a Trobada de Cantadors d'Espolla, a la societat La Fraternal del poble. La Trobada va durar tot el dia, amb dinar, tallers de glosa per grans i petits,
l'assemblea de Cor de Carxofa (entitat organitzadora, visiteu-ne la web!), un sopar, l'exhibició de glosa menorquina (impressionant!) i el combat de nyacres (digne de veure, per a treure's el barret!).

L'ambient, immillorable. El lloc ple, porrons de garnatxa rulant pel públic i els talleristes més petits de la trobada, fent garrotins a l'escenari. Després els glosadors menorquins es van exhibir tot improvitzant en funció del que el públic demanava. El moment del combat final s'acostava, i el jurat va declarar els 6 classificats de la ronda de la tarda. A partir de llavors, vàries rondes amb diversos estils i l'improvització per bandera. Posarem un exemple: dos concursants a l'escenari, a ritme de nyacra i una situació imaginària. Posem per cas que estem a un ajuntament en què, després de les eleccions, Esquerra té la clau de la qüestió. Un dels dos concursants havia de defensar el pacte amb els socialistes...i l'altre amb els convergents. Tot amb tres rondes de nyacra, tot pensat allà mateix, a l'instant. I així tota la nit, amb diferents estils, amb diferents situacions (algunes d'elles ben surrealistes).

Aspecte de La Fraternal d'Espolla ahir nit

Total, un espectacle digne de veure. Un espectacle dels que no s'haurien de perdre mai, per l'ambient que s'hi respira, per tot el que fomenta i perquè, tal com em va dir un dels concursants: "això és socialisme de debò!".

Aquí hi podeu trobar una nyacra dels Ensaladilla So Insistent.