diumenge, 3 de gener del 2010

El pont sobre el Drina

El Drina és el nom d'un riu que des de sempre ha fet de frontera imaginària entre Bòsnia i Sèrbia. Sobre ell, el segle XVI, durant el domini de l'imperi turc a la zona, el visir que governava la zona va decidir construïr un pont que unís ambdós territoris a la ciutat de Visegrad.
Des d'aquest moment, i fins la Primera Guerra Mundial, el pont i la seva kapija (un balcó amb espai per a seure al bell mig de la construcció) esdevenen testimonis directes de tot allò que va succeïnt a la zona al llarg d'aquests segles.
La petita història del dia a dia, la dels amors i desamors, les borratxeres, o l'envelliment dels habitants del poble ens ajuda a comprendre fàcilment què succeí al llarg d'aquests llargs 4 segles a la zona, amb una agitada vida política de governs de diversa índole i invasions poc delicades i, perquè no dir-ho, la complexa situació política dels Balcans actuals.
En fi, lectura altament recomanable!

5 comentaris:

Alba Danés ha dit...

Fem intercanvi? Jo de veritat que te'l torno... has llegit Persepolis?

pablo ha dit...

Alba! Ni m'havia adonat que havies escrit! Jo te'l deixo, cap problema! I Persepolis no l'he llegit...sona interessant.
Te'l porto el 20 a L'Espiga, ok? :)

Un petó!

Dani ha dit...

Epa Pablo! No savia que tenies blog. Els primers anys de carrera, un professor de la facultat ens va recomanar aquest llibre per entendre el conflicte dels Balcans. És de les meves lectures pendents de fa temps...

Dani ha dit...

Per, cert, que no havia llegit el comentari de l'Alba. Persèpolis val molt la pena!

Un còmic que em va agradar molt a mi va ser un que es deia "Palestina. En la Franja de Gaza", de Joe Sacco. És un reporter que viatja a llocs conflictius i en comptes de fer-ne un reportatge, relata les seves experiències en forma de còmic, i precisament, a més d'aquest té sobre els balcans un animenat "Gorazde. Zona Protegida" i "El mediador. Una historia de Sarajevo". Aquests dos últims no els he llegit però tene bona pinta...

Salut!

pablo ha dit...

Dani, val la pena que te'l llegeixis. Dels millors llibres que he llegit mai, d'aquells que t'expliquen un munt de coses sense adonar-te'n, pràcticament. Molt interessant!

M'apunto el suggeriment posterior...havia sentit a parlar de "Gorazde. Zona Protegida", però no de l'altre. Els buscaré!

Salut!